Ter inleiding
Een volledig overzicht van de rijke hoeveelheid informatie over deze thema’s treft hier u hier niet aan, maar slechts een greep van minder bekende maar opmerkelijke zaken.

Wetenschap
wetenschap-1Roemenië kent een aantal wetenschappers van grote faam in de zin dat hun ontdekking wereldwijd bekend is, maar de naam van de wetenschapper relatief onbekend is.  Zo is er bijvoorbeeld de ontdekker van insuline die sedert 1922 op naam van Nicolae Paulescu staat. Of Stefan Odobleja die de grondlegger of cybernetica is. Het vliegveld van Boekarest draagt de naam van Henri Coanda de uitvinder van de straalmotor, zonder hem zouden hedendaagse vliegreizen niet mogelijk zijn. Een simpel gebruiksvoorwerp als de vulpen waarvan het patent is toegekend aan Petrache Poenare. Bekender is de gerontologe van internationale faam Ana Aslan die tot haar clienten beroemdheden zoals  Tito, Charles de Gaulle, Nikita Chroesjtsjov, John F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dalí mocht rekenen. Kort gezegd kwam het resultaat van haar activiteiten erop neer dat zij middelen toepaste die het verouderingsproces tegengaan. Uitvindingen die op haar naam staan zijn het Geriatrisch produkt Aslavital en de  vitamine H3 (Gerovital), een geriatrische product gepatenteerd in meer dan 30 landen.

Kunst & Cultuur
Een eensluidende definitie over kunst en cultuur is niet te geven en wordt vaak als een “containerbegrip” gehanteerd.  Op vele deelgebieden  zoals beeldende kunst zijn veel bekende namen zoals kunstonder andere de beeldhouwer Constantin Brancusi, waarvan in het Nederlandse Kröller -Müller  een paar kunstwerken te bewonderen zijn.  Bij de liefhebbers van klassieke muziek kent iedereen de Roemeense componisten zoals George Enescu en Bela Bartok. Vermeldenswaard is dat de Nederlandse dirigent Raymond Janssen al meer dan vijf jaar volle zalen trekt in Nederland met het New Romanian Symphony Orchestra & Choir uit Timisoara (zie www.cadenza-productions.nl ). In het lichtere genre is Gheorghe Zamfir als panfluistist internationaal bekend.
Ook op het gebied van literatuur heeft Roemenië het nodige te bieden zoals Herta Müller die 2009 de Nobelprijs voor de literatuur ontving. Of de dichter Mihai Eminescu die echter in Nederland minder bekend is. Nederlanders die over Roemenië schreven en schrijven zijn de journalist Olaf Tempelman(De Volkskrant) e n met name Jan Willem Bos. Laatstgenoemde heeft veel Nederlandse vertalingen van prominente Roemeense schrijvers op zijn naam staan en op de website www.bibliografieroemenië .nl staan vrijwel alle in het Nederlands vertaalde boeken, ook van hedendaagse schrijvers. Als buitenbeentje in deze zeer beperkte opsomming mag zeker de filosoof Emil Corian niet worden vergeten, waarvan onder andere het essay “Bestaan als verleiding” in het Nederlands is vertaald.

In Nederland zijn de volgende platforms actief die zich met kunst en cultuur bezighouden: Salon de Arte Carmen Sylva( website: www.carmensylva.nl)